Vaja läheb:
1
keskmine lillkapsas
1
pakk värsket spinatit
3
suurt porgandit
150g
kuivatatud jõhvikaid
100g
india pähkleid
1
laim
1
tl soola
1
tl mett
1
tl karri pastat või maitseainet
Valmistamine:
Pane
india pähklid sooja vette, vesi peaks pähklid täielikult katma. Tükelda
lillkapsas ja küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30 minutit. Riivi porgandid.
Aseta kaussi spinat, küpsetatud lillkapsas, riivitud porgand ja jõhvikad ning
sega. Lisa india pähklitele maitseained ja laimi mahl, püreesta blenderiga –
lisa vett vastavalt sellele kui vedelat kastet soovid. Lisa kaste salatile
(kastme kogus vastavalt soovile, nirista salati peale, ära sega).
Koostisosade kasulikkus
Lillkapsas:
Lillkapsas sisaldab rohkesti mineraalaineid – 400-500
milligrammi 100 grammi kohta. Eriti paistab lillkapsas silma kaaliumi sisalduse
poolest, mida on 100 grammis 400-500 milligrammi. Teistest mineraalainetest
leidub lillkapsas kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja mangaani.
Lillkapsas sisaldab ka rohkesti C-vitamiini ja foolhapet ning
ka B-grupi vitamiine, K-vitamiini ja karotenoide. Lillkapsas sisalduvad süsivesikud ja
kiudained aitavad hoida korras inimese seedesüsteemi ja vere
kolesteroolisisalduse ning hoiavad ära veresuhkru kõikumise.
Lillkapsas leidub palju taimseid valke, mille koostises on
olulisi aminohappeid, nagu arginiin ja histidiin. Kui tavaliselt oleme harjunud
omega-3 rasvhappeid saama kalast, siis üllataval kombel sisaldab neid ka
lillkapsas. Omega-3 rasvhapped on olulised nii südame kui ajutöö jaoks. Lillkapsast
peetakse ääretult vajalikuks toiduaineks pärast raskeid operatsioone ja
antibiootikumide ravikuuri.
Spinat:
Spinati lehed sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke
mineraalsooli ja mikroelemente. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid
petersellilehed.
Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretsiooninäärmete tegevust ning on väga kasulik kehvveresuse korral. Spinat avaldab reguleerivat toimet kilpnäärme talitlusele.
Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub hästi noore organismi arengule ja seetõttu peaksid seda sööma just lapsed.
Spinati lehed sisaldavad rohkesti C-vitamiini (keskmiselt 50 milli%), karotiini, B1-, B2-, PP-, E- ja K-vitamiini.
Spinatis leiduvad flavonoidid vähendavad enneaegse vananemise ja vähi riski. Nimelt vähendavad need vabade radikaalide mõju organismis.
Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretsiooninäärmete tegevust ning on väga kasulik kehvveresuse korral. Spinat avaldab reguleerivat toimet kilpnäärme talitlusele.
Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub hästi noore organismi arengule ja seetõttu peaksid seda sööma just lapsed.
Spinati lehed sisaldavad rohkesti C-vitamiini (keskmiselt 50 milli%), karotiini, B1-, B2-, PP-, E- ja K-vitamiini.
Spinatis leiduvad flavonoidid vähendavad enneaegse vananemise ja vähi riski. Nimelt vähendavad need vabade radikaalide mõju organismis.
Porgand:
Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on
fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist:
vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse
vähkkasvajate vormidesse.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.
Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul.
Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.
Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võideldakurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega.
Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes.
Porgandis sisalduv A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.
Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul.
Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.
Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võideldakurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega.
Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes.
Porgandis sisalduv A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.
Jõhvikad:
Jõhvikas sisaldab erinevaid mineraalaineid, vitamiine,
orgaanilisi happeid, flavonoide, fütontsiide ning värv- ja pektiinaineid. Nad
on happerikkad, mida tõestab ka tulihapu maitse. Hapete hulka kuuluvad sidrun-,
bensoe-, õun-, askorbiinhape (C-vitamiin) jt, mis annavad jõhvikatele erilise
maitse, võime desinfitseerida magu ja soolestikku ning stimuleerida ensüümide
teket organismis. Orgaanilised happed pidurdavad haigusi tekitavate bakterite
arengut. Sidrunhape tegutseb meie kaitsesüsteemis antioksüdandina, tugevdades
rakusüsteemi.
Bensoehappel ja tema sooladel on nii mikroobe hävitav kui ka
nende elutegevust pärssiv toime.
Jõhvikad ergutavad maomahla ja kõhunäärme nõre eritust, olles
seetõttu head kasutada mao alahappesuse ning kõhunäärmepõletiku (pankreatiidi)
esimese staadiumi korral.
Et jõhvikatel on organismist vett väljutav ja mikroobe
hävitav toime, on nendest abi neeru-, põie- ja kuseteedehaigetel, lisaks
sellele aitavad jõhvikad ka palaviku korral.
Jõhvikamahl meega ravib angiini ja bronhiiti. Pidev marjade
söömine aitab ära hoida nakkushaigusi. Kiudainesisalduse tõttu on nad head
veresoonte lupjumise profülaktikas.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar