pühapäev, 16. aprill 2017

PASTA KREEMJAS INDIA PÄHKLI-KOOKOSE KASTMES



Vaja läheb:
1 pakk täistera pastat
1 keskmine roheline suvikõrvits
kimp sparglit
2 kana rinnafileed
1 pakk väikseid porgandeid
peotäis spinatit
1 väike pakk india pähkleid
1 tl kurkumit
1 tšilli
mett
soola
kookospiima
1 laim

Valmistamine:
Keeda eraldi potis pasta.
Tükelda kanafilee ja pruunista kergelt, lisa hakitud suvikõrvits ja porgandid. Maitsesta pannil olev segu soolaga, lisa tükeldatud tšilli.
Aseta india pähklid koos veega (pähklid peavad kaetud olema) blenderisse, lisa 1 laimi mahl, kurkum, umbes 1 tl soola ja 1 spl mett. Blenderda ühtlaseks seguks ja lisa vastavalt maitsele kookospiim (mida rohkem paned, seda vedelam kaste). Lisa kaste pannil olevale segule.
Tükelda spargel ja spinat ning lisa kastmele, kuumuta ca 5 minutit, lisa keedetud pasta ja ongi valmis.

Koostisosade kasulikkus

Suvikõrvits:
Suvikõrvits sisaldab väga vähe kaloreid - tassitäis viilutatud suvikõrvitsat annab kõigest 19 kilokalorit.
Suvikõrvitsas leidub rikkalikult kaaliumi, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida. Paljud uuringud kinnitavad, et kaalium aitab ka oluliselt vähendada insuldiriski.
Samuti on suvikõrvitsa väärtuseks palju kiudainet ja C-vitamiini, viimane aitab uuendada rakke ning alandada kõrget vererõhku.

Spargel:
Spargel sisaldab umbes 288 mg kaaliumit tassi kohta, mis aitab kõhurasva kogust vähendada. Lisaks sisaldab spargel rikkalikult valke, rauda, seleeni, naatriumit, fosforit, foolhapet ja vitamiine. 
Eelpool mainitud kaalium, vitamiin A ja foolhape, aitavad kaasa nooruslikuma välimuse säilitamisel. Samuti sisaldab spargel aminohapet glutatioon, mis on suurepärane antioksüdant, mis aitab kaitsta rakke erinevate mürkide eest.
Spargel sisaldab foolhapet, mis aitab leevendada valu või põletikke, nagu seedeteede põletik. Sparglis olevad ühendid aitavad ravida neerukive või ära hoida nende teket. Vähendab südamehaiguste tekke võimalust.
Sparglis sisalduv K-vitamiin aitab kaasa luude kasvamisele ja paranemisele. 

Porgand:
Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist: vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähkkasvajate vormidesse.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.
Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul.
Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.
Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võideldakurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega.
Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes. 
Porgandis sisalduv A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.

Spinat:
Spinati lehed sisaldavad rohkesti inimorganismile vajalikke mineraalsooli ja mikroelemente. Rauasisalduse poolest ületavad spinatit vaid petersellilehed.
Kõrge raua-, joodi- ja kaaliumisisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretsiooninäärmete tegevust ning on väga kasulik kehvveresuse korral. Spinat avaldab reguleerivat toimet kilpnäärme talitlusele.
Rohke kaltsiumi- ja fosforisisalduse tõttu mõjub hästi noore organismi arengule ja seetõttu peaksid seda sööma just lapsed.
Spinati lehed sisaldavad rohkesti C-vitamiini (keskmiselt 50 milli%), karotiini, B1-, B2-, PP-, E- ja K-vitamiini.
Spinatis leiduvad flavonoidid vähendavad enneaegse vananemise ja vähi riski. Nimelt vähendavad need vabade radikaalide mõju organismis.

India pähklid:
India pähkel aitab säilitada terved hambad ja igemed, pähklites puudub kolesterool. India pähklid sisaldavad monoküllastumata rasvu, mis soodustavad südame-veresoonkonna tegevust ning antioksüdante, mis aitavad kõrvaldada vähki tekitavaid vabu radikaale. India pähkel on suur magneesiumi ja kaltsiumi allikas, mis tugevdab lihaseid ja luid. Samuti sisaldavad pähklid kiudaineid, mis on kasulikud seedimisele.

India pähkli söömine aitab kasutada organismis sisalduvat rauda, kõrvaldada vabu radikaale, arendada luu- ja sidekude ning toota naha ja juuste pigmenti melaniini. Märkimisväärne on E vitamiini, provitamiini A ja B grupi vitamiinide sisaldus. B grupi vitamiinidest tähtsaim on B1 vitamiin e. tiamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab väsimust, ärrituvust, isupuudust ja nendest tulenevaid haigusi.

Kurkum:
Kurkumi kollane värvus on tingitud toimeainest kurkumiin (polüfenool), mis ongi imerohuks olemise alus. Kurkumis on suur E- ja C-vitamiinisisaldus ja rikkalikult mineraalaineid. Teadlased on selgeks teinud, et kurkum on kõige tugevam looduslik antibiootikum ja põletikuvastane vahend, mõjub verd vedeldavalt. Laborikatsetes on kindlaks tehtud, et kurkum suurendab vähihaigetel keemiaravi tõhusust ja aeglustab kasvajate arengut.
Kurkum on kõike järgnevat:

·         immuunsüsteemi tugevdaja;
·         energiat andev;
·         naturaalne antiseptik (hoiab ära infektsioone);
·         tõhus maksapuhastaja (aitab väljutada mürkaineid);
·         alzheimeri tõve ennetaja ja leevendaja;
·         mälu turgutaja;
·         põletikuvastase toimega;
·         naturaalne valuvaigisti;
·         ainevahetuse kiirendaja, rasvade põletusele kaasa aitaja (aitab kaalu langetada);
·         depressiooni ravim;
·         hea une tagatis;
·         reumatoidartriidi puhul toetav ravim;
·         pahaloomulise kasvaja ennetaja;
·         kemoteraapia ravimite ravitoime võimendaja;
·         haavade parandaja ja kahjustatud naha taastaja;
·         ärritunud soole sündroomi leevendaja;
·         valkude seedimise ja imendumise parandaja;
·         külmetushaiguste ennetaja;
·         nohu ja köha ravim;
·         vere kolesteroolisisalduse alaldaja;
·         seedehäirete (gaaside, krampide ja puhituste) leevendaja;
·         ateroskleroosi ravim;
·         veretrombide tekke pärssija.

Tšilli:
Tšilli aitavat kõige vastu, südamehaigustest külmetuseni. Tšilli sisaldab näiteks A- ja C-vitamiini, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid, ning flavonoide, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ja kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse isutuse, ninaverejooksu, peavalu, palaviku, hambavalu ja veel paljude teiste terviseprobleemide korral. Roheline tšilli ennetab kõhukinnisust ja halba hingeõhku ja puhastab organismi. tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski. Lisaks sellele kuulub tšilli seedetegevust ergutavate ja kaalu langetamist soodustavate toiduainete hulka. Kaalu aitab langetada tšillipipras peituv kapsaitsiin, mis pärsib söögiisu ja vähendab vajadust rasvaste toitude järgi. 

Mesi:
Mee tarbimine tugevdab südamelihast ning alandab vererõhku. Mesi rahustab ka närve. 
Mesi neutraliseerib ka mao  ülihappelisust, kuna mõjub rahustavalt limaskestale ning on abiks isegi maohaavandite puhul.
Mesi hoiab ära mikroobide ja seente paljunemise, seetõttu veel enne antibiootikumide ilmumist kasutati seda põletike korral ning kaitseks mikroobide eest. Meel on antibakteriaalne toime, mis aitab parandada haavu, põletusi ja paistetust ning hävitada kahjulikke baktereid.
Mesi teeb head silmadele ja hammastele ning suudab kanda ravimtaimedes leiduva väe kudedesse. Mesi kahekordistab sinna lisatud ainete toimet, olgu need siis ravimtaimed, marjad, puuviljad vms.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar