kolmapäev, 19. aprill 2017

BATAADI-PORGANDI PÜREESUPP


Vaja läheb:
3 keskmist bataati
5-6 porgandit
1 purk kikerherneid
soola
mett
1 tl karri pastat või maitseainet
2 cm jupp ingverit

Valmistamine:
Tükelda bataat ja porgandid ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 30 minutit.
Püreesta küpsetatud bataat ja porgand ning kikerherned lisa vett vastavalt sellele kui paksu suppi soovid.
Lisa püreele maitse järgi soola ja mett (mett rohkem kui soola) ning karri. Purusta ingver küüslaugupressiga ja lisa püreele.
Serveeri kõrvitsaseemnete ja rosmariiniga.


Koostisosade kasulikkus

Bataat:
Maguskartul sisaldab vitamiinidest kõige rohkem karotiini,  esindatud on peaaegu kõik B- rühma vitamiinid, sellest  saab ka E-vitamiini. Leidub veel ka mineraalaineid - rauda, fosforit, magneesiumit, kaaliumit, naatriumit ja tsinki. Omab rohkelt ka kiudaineid.
Bataat sisaldab palju kaaliumi, tänu sellele aitab bataadi söömine ennetada ja ravida südame-veresoonkonna haigusi nagu näiteks kõrge vererõhk. Kaalium on elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi ja on vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks.
Bataat sisaldab palju karoteeni, mis on antioksüdant. Inimorganism on võimeline karoteenist sünteesima vajalikku A-vitamiini, mis aitab ennetada nägemise halvenemist. On teada, et A-vitamiin on oluline säilitamaks naha ja limaskestade tervist. Mõnedes teadustöödes on jõutud järeldusele, et piisav A-vitamiini tarbimine aitab ennetada kopsu- ja suuõõne- ning eesnäärmevähki.
Bataat sisaldab palju mangaani, mis on oluline komponent aju ja närvide normaalseks funktsioneerimiseks. Mangaan aitab samuti kaasa sidekoe ja luude loomisele, rasva ja süsivesikute ainevahetusele, reguleerib kaltsiumi imendumist ning veresuhkru taset.

Porgand:
Porgand sisaldab rohkesti karotenoide. Need on fütotoitained ehk taimedes leiduvad ained, mis aitavad toetada tervist: vähendada riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse ning osadesse vähkkasvajate vormidesse.
Porgandi kiudained seovad 30 korda rohkem vett kui on nende oma kaal, aidates sellega tekitada täiskõhutunnet.
Porgandit kasutatakse toiduks üldtugevdava vahendina suure füüsilise ja vaimse koormuse ning paljude haiguste puhul.
Regulaarne porgandi söömine mõjub soodsalt vereloomele, aitab alandada kõrget vererõhku, pidurdab veresoonte lupjumist.
Porgandite või porgandimahla abil suudab organism paremini võideldakurgu-, bronhi- ja kopsuhaigustega.
Porgandis leiduv pektiin takistab kahjulike bakterite arengut sooltes.
Porgandis sisalduv A-vitamiin on vajalik limaskestade ja naha ainevahetuses, rakkude, luukoe, hammaste, juuste ja küünte korrashoius ja arengus, tugevdab nägemist.

Kikerherned:
Kikerherned on populaarsed eelkõige oma rikkaliku valgulise koostise tõttu (16-30%), aga ka märkimisväärse raua-, magneesiumi, vase-, tsingi-, foolhappe- ja kiudainete sisalduse poolest. Kikerherned on organismile ka ideaalseks molübdeeniallikaks. Tegemist on jälgmineraaliga, mis aitab kehal sulfiteid kahjutuks muuta. Lisaks on kikerhernestel diureetiline ja seedemahlade eritumist soodustav toime, nad on head soolestiku puhastamiseks. Tänu rikkalikule kiudainete sisaldusele aitavad kikerherned kolesteroolitaset alandada ja veresuhkru taset tasakaalus hoida, sobides hästi diabeetikutele.

Ingver:
Ingver on soojendava toimega. Ingverit on uuringutes bakterivastase toime poolest võrreldud antibiootikumidega. See on väga tõhus abivahend Staphylococcus aureus’e ja S. pyreus’e põhjustatud infektsioonide vastu hingamisteede ja igemete põletike ravis. 
Ingver aitab suurepäraselt rahustada ärritunud seedimist ning leevendada kõhuvalu. See aitab seedimisele kaasa ilma mingite negatiivsete kõrvalnähtudeta ning sellel on krampide vastane toime soolestikus. Ingveri krampidevastane toime aitab leevendada ka menstruaalvalusid.
Ingver aitab tasakaalustada veresuhkrut, kolesterooli ja rasvu. Sel moel aitab see ennetada metaboolse sündroomi ja diabeedi teket. Kui diabeet on juba tekkinud, siis aitab ingver vähendada selle komplikatsioone, reguleerides keha vedelikuvajadust ning vähendades urineerimisvajadust ning uriiniga väljuvaid valke.
Ingver võib olla tõhus põletiku vähendaja. Neurodegeneratiivsete (närvirakke kahjustavate) haiguste puhul võib abi olla sellest, et ingver pidurdab dilämmastikoksiidi ja põletikku soodustavate ainete aktiivsust kehas. Ingveri põletikuvastane toime aitab leevendada artriiti, ennetada vähki ja eesnäärmeprobleeme ning toetada keha kõigi põletikuliste protsesside puhul.

Mitmed uuringud on näidanud, et ingverist on abi võitluses erinevat tüüpi vähirakkude vastu, sealhulgas ka kõige aktiivsemate ja raskemini ravitavate vähkide nagu kopsu-, munasarja-, soolestiku-, rinna-, eesnäärme-, pankrease- ja nahavähi puhul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar