pühapäev, 6. november 2016

TALVINE SMUUTI



Vaja läheb:

1 klaas keefiri
peotäis jõhvikaid
2 kuhjaga tl kakaopulbrit (tume, ilma suhkruta)
1 tl piparkoogi maitseainet
2 tl mett

Valmistamine:

Blenderda kõik koostisosad ühtlaseks seguks, vala klaasi ja ongi valmis! 

Koostisosade kasulikkus:

Keefir:
Keefir sisaldab kaltsiumi, rauda, fosforit, magneesiumi, tsink, kaaliumi, naatriumi, vask, molübdeen, vitamiin A, vitamiin B1, B2-vitamiin, vitamiin B3, vitamiin B6, vitamiin B9 (foolhape), vitamiin B12, vitamiin C, vitamiin D ja vitamiin E. Asendamatud aminohapped nagu metioniini, tsüsteiini trüptofaan, fenüülalaniin, türosiin, leutsiin, isoleutsiin, treoniin, lüsiin ja valiin. Üks klaas ca 100 kcal. 
Need, kes soovivad oma seedimist parandada, soovitatakse juua ennem keefiri kui jogurtit. Keefir on kasulik just oma probiootikumide poolest. Keefir sisaldab enam kui 30 kasulikku bakterit.
Parandab luude tervist ja vähendab riski osteoporoosi haigestumisel. Osteoporoos kui luukoe lagunemine. Suureks probleemiks just vanematel inimestel, eriti naistel. Keefiris sisalduv kaltsiumi kogus aitab parandada luude tugevust ja aeglustada osteoporoosi teket. Vähendab luumurdude riski isegi 81%. 
Keefir tugevdab immuunsust ja vähendab vähki haigestumise riski just tänu oma kasulikele bakteritele, mis pidurdavad vähialgete teket. USA uurimused näitavad, et keefiri tarbimine vähendab rinnavähki haigestumist 56 protsenti, võrreldes jogurtiga ainult 14 protsenti.

Jõhvikas:
Jõhvikas sisaldab erinevaid mineraalaineid, vitamiine, orgaanilisi happeid, flavonoide, fütontsiide ning värv- ja pektiinaineid. Nad on happerikkad, mida tõestab ka tulihapu maitse. Hapete hulka kuuluvad sidrun-, bensoe-, õun-, askorbiinhape (C-vitamiin) jt, mis annavad jõhvikatele erilise maitse, võime desinfitseerida magu ja soolestikku ning stimuleerida ensüümide teket organismis. Orgaanilised happed pidurdavad haigusi tekitavate bakterite arengut. Sidrunhape tegutseb meie kaitsesüsteemis antioksüdandina, tugevdades rakusüsteemi.
Bensoehappel ja tema sooladel on nii mikroobe hävitav kui ka nende elutegevust pärssiv toime. 
Tänu jõhvikates leiduvatele kiudainetele (tselluloos ja pektiin) on neil omadus organismi puhastada.
Jõhvikamahl meega ravib angiini ja bronhiiti. Pidev marjade söömine aitab ära hoida nakkushaigusi. Kiudainesisalduse tõttu on nad head veresoonte lupjumise profülaktikas. Jõhvikad on soovitatavad kopsutuberkuloosi ravis, kuid võivad leevendada ka liigesehaigusi.

Kakao (tume ja ilma suhkruta):
Tumeda šokolaadi funktsionaalsed omadused tulenevad suuremalt osalt tema flavanoidide sisaldusest. Flavanoidid on antioksüdatiivsed ühendid, mis kaitsevad meid oksüdatiivse stressi eest. Šokolaadi puhul võib tuua võrdleva näite, et 100g piimašokolaad sisaldab 70 mg flavanoide, tume šokolaad sisaldab aga 170 mg flavanoide , mis tõestab tumeda šokolaadi suuremat kasulikkust.
Tänu teobromiini ja kofeiini sisaldusele on šokolaadil tuju tõstev toime. Teobromiin mõjutab ka lihaste-, neerude- ja südametööd. Šokolaadi on kasutatud teobromiini sisalduse tõttu näiteks neerude stimuleerimiseks, et ta vabaneks kehasse kogunenud vedelikust. Samuti kasutatakse teda silelihaste lõdvestamiseks astma puhul, ahenenud veresoonte laiendamiseks ja südame töö stimuleerimiseks. Mida suurem kakaosisaldus šokolaadis, seda suurem teobromiini sisaldus.

Piparkoogi maitseaine:
See maitseaine sisaldab mitmeid tervisele kasulikke vürtse:
1. Kaneel - Raviomadustelt on kaneel, sarnaselt ingverile, ergutavate ja soojendavate omadustega. Traditsiooniliselt on seda kasutatud seedehäirete puhul, nt iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, aga ka lihasvalude ja gripitaoliste viirushaiguste muude sümptomite leevendamiseks. Soojendava toime tõttu kutsub kaneel esile higistamist, mistõttu võib teda kasutada ka palaviku alandamiseks. Samuti kasutatakse kaneeli kergema toidumürgituse korral, suu loputamiseks igemepõletiku ja ebameeldiva hingeõhu vastu. Tervise seisukohalt tasub kaneeli kohta teada ka järgmist:
  • juba ainuüksi 0,25-0,5 tl kaneeli päevas aitab hoida veresuhkrut kontrolli all
  • kaneel on hea vahend liigse kolesterooli puhul
  • kaneel aitab usinalt põletike vastu võidelda
  • kuna kaneelis on palju kiudaineid, siis aitab see paljusid kõrvetiste korral
  • kaneeli tarbimine parandab mälu
  • kaneel aitab kurguvalu korral
  • kaneel on rikas antioksüdantide poolest.
2. Nelk on valuvaigistava toimega antiseptikum. Pehmendab köha ja aitab rögal kiiremini erituda. Võib kasutada üldise stimulaatorina.

3. Must pipar - kasutatakse lihasvalude, lihaste jäikuse ja tugeva väsimuse korral. Toniseerib seedetrakti, stimuleerib neere ja desinfitseerib jämesoolt.

4. Ingver - soojendav toime. Ingverit on uuringutes bakterivastase toime poolest võrreldud antibiootikumidega. See on väga tõhus abivahend Staphylococcus aureus’e ja S. pyreus’e põhjustatud infektsioonide vastu hingamisteede ja igemete põletike ravis. 
Ingver aitab suurepäraselt rahustada ärritunud seedimist ning leevendada kõhuvalu. See aitab seedimisele kaasa ilma mingite negatiivsete kõrvalnähtudeta ning sellel on krampide vastane toime soolestikus. Ingveri krampidevastane toime aitab leevendada ka menstruaalvalusid.
Ingver aitab tasakaalustada veresuhkrut, kolesterooli ja rasvu. Sel moel aitab see ennetada metaboolse sündroomi ja diabeedi teket. Kui diabeet on juba tekkinud, siis aitab ingver vähendada selle komplikatsioone, reguleerides keha vedelikuvajadust ning vähendades urineerimisvajadust ning uriiniga väljuvaid valke.
Ingver võib olla tõhus põletiku vähendaja. Neurodegeneratiivsete (närvirakke kahjustavate) haiguste puhul võib abi olla sellest, et ingver pidurdab dilämmastikoksiidi ja põletikku soodustavate ainete aktiivsust kehas. Ingveri põletikuvastane toime aitab leevendada artriiti, ennetada vähki ja eesnäärmeprobleeme ning toetada keha kõigi põletikuliste protsesside puhul.
Mitmed uuringud on näidanud, et ingverist on abi võitluses erinevat tüüpi vähirakkude vastu, sealhulgas ka kõige aktiivsemate ja raskemini ravitavate vähkide nagu kopsu-, munasarja-, soolestiku-, rinna-, eesnäärme-, pankrease- ja nahavähi puhul.

5. Kardemon - stimuleerib ja tugevdab maksa, südant ja kopse. Puhastab mõistust ja mõtlemist. 

6. Muskaatpähkel - stimuleerib vereringet ja puhastab verd. Leevendab reumaatilisi valusid. Toniseerib südant, aju ja und. Suurendab seksuaalenergiat.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar