pühapäev, 6. november 2016

KÜPSETATUD NAERIS MOZZARELLAGA



Vaja läheb:

2 keskmist naerist
2 tomatit
mozzarella juustu
balsamico kreemi (mina kasutasin vaarika maitselist)
mõni leht basiilikut

Valmistamine:

Lõika naeris viiludeks ja küpseta pannil oliivõlis. Kui lõigud on pehmed ja kergelt pruunistunud aseta nendele mozzarella viilud ja tomat ja küpseta kuni juust on sulanud. Nirista peale veidi sidrunimahla, lisa soola ja pipart ning serveeri balsamico kreemi ja basiilikuga. Suurepärane asendus tavapärastele võileibadele.

Koostisosade kasulikkus

Naeris:
Peale C-vitamiini on naeris rikkalikult hinnalist nikotiinhapet ja B-grupi vitamiine. Tas on ka kaltsium-, kaalium- ja naatriumsooli, magneesiumi, fosforit ja rauda - seega peaaegu kõiki inimesele vajalikke mineraalaineid ning isutekitava toimega eeterlikke õlisid.
Nii naerist kui kaalikat soovitavad arstid süüa igemete tugevdamiseks, samuti kroonilise kõhukinnisuse puhul.

Tomat:
Tomat sisaldab palju kasulikke vitamiine: A, C, K, E ja folaati. Mikroelementidest sisaldab märkimisväärselt vaske, rauda, joodi, fluori, tsinki ja kaaliumi, magneesiumi ning fosforiühendeid.
Tomatis sisalduv lükopeen on tõhus antioksüdant, mis aitab organismil neutraliseerida kahjulikke vabu radikaale ning ennetada südame-veresoonkonna haiguste tekkimist. Regulaarne tomati söömine aitab ennetada insulti, diabeeti, osteoporoosi ning alandab vererõhku. Tomat aitab taastada tervislikku kolesteroolitaset ning suurendab meeste viljakust.
Tomatis sisalduvad vitamiinid ja lükopeen on ka nahale kasulikud. Beetakaroteen ja lükopeen kaitsevad nahka UV-kiirguse eest.
Tomatite väärtus suureneb kui neid kuumutada ja tarbida koos oliivõliga (lükopeen on rasvlahustuv ning seetõttu omandab meie keha seda õliga koos süües paremini).

Basiilik:
Basiilik edendab seedimist ja leevendab spasme. Sisaldab eugenooli, mis aitab põletikulisi haigusi leevendada. Kasulik on ka antioksüdant beetakaroteen, mille suurepäraseks looduslikuks allikaks see maitsetaim on. Beetakaroteen tugevdab ja soodustab immuunsüsteemi tööd ning väldib veresoonte kahjustumist vabade radikaalide hävitamise käigus. Lisaks leidub taimes unikaalseid flavonoide, mille ülesandeks on kaitsta rakke ja kromosoome oksüdeerumise tagajärjel tekkinud kahjustuste eest. Kõige tipuks saab inimene basiiliku tarvitamisel korraliku koguse A-vitamiini, rauda, kaltsiumi ja magneesiumi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar