pühapäev, 24. juuli 2016

KÖÖGIVILJA PAJAROOG KANAGA JA RIIS


Vaja läheb:
400g riisi (mina kasutasin punast)
2 kana rinnafileed
1 klaas musti ube
1 suvikõrvits
1 paprika
1 suur sibul
3 küüslaugu küünt
väike kinp peedilehti
aedtilli
1 tl mett
5 spl tomatipastat
soola ja kuivatatud tšillit

Valmistamine:
Tükelda suvikõrvits, paprika ja sibul ning hauta suurel pannil koos oliivõliga, maitsesta soolaga. Lisa oad (kuivatatud ubade puhul tuleb arvestada, et enne toidu valmistamist tuleb neid vähemalt 12 tundi leotada ja seejärel tund aega keeta. Võib kasutada ka konserveeritud kidney ube - neid saab koheselt kasutada).
Kui aedviljad on pehmed, tükelda peale kanaliha ja peedilehed, lisa tomatipasta. Haki peale aedtill, lisa mesi ning maitsesta tšilli ja soolaga.
Pajaroaga samaaegselt keeda riis.
Serveerimisel võib soovi korral lisada jalapenot.

Koostisosade kasulikkus

Suvikõrvits:
Suvikõrvits sisaldab väga vähe kaloreid - tassitäis viilutatud suvikõrvitsat annab kõigest 19 kilokalorit.
Suvikõrvitsas leidub rikkalikult kaaliumi, mis aitab vererõhku kontrolli all hoida. Paljud uuringud kinnitavad, et kaalium aitab ka oluliselt vähendada insuldiriski.
Samuti on suvikõrvitsa väärtuseks palju kiudainet ja C-vitamiini, viimane aitab uuendada rakke ning alandada kõrget vererõhku.

Oad:
Ube hinnatakse eriti nende kõrge valgusisalduse pärast. Ubade valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid ja inimorganismile hästi omastatav.
Sisaldavad rohkesti mineraalaineid, eriti kaaliumi- ja fosforiühendeid jne. Lisaks ka palju B-rühma vitamiine, C-vitamiini, karoteeni, PP- ja K-vitamiini.
Sisaldavad rohkesti kiudaineid, need on olulised veresuhkru tasakaalustamisel ja kolesterooli langetamisel.
mustad oad sisaldavad hulganisti tervisele olulisi amino- ja rasvhappeid, kaltsiumi ja teisi toitaineid, mis aitavad organismil mürkaineid väljastada ja vererõhku stabiliseerida.
Musti ube soovitatakse süüa just naistel, sest need suutvat jumet särava ja nooruslikuna hoida ning rasedate tervist turgutada.

Paprika:
Tomatiga sarnaselt sisaldab ka paprika palju lükopeeni, beetakaroteeni ning C-vitamiini (30 grammist paprikast piisab, et saada kätte C-vitamiini päevanorm).
Lisaks sisaldavad paprikad A-vitamiini, mis on vajalik meie silmadele, nahale ja tervele immuunsussüsteemile.
Paprika sisaldab ka folaate, mis on meie kehale olulised B-vitamiinid. Eriti tähtsad on need B-vitamiinid rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele, samuti neile, kes planeerivad rasedust.
Viljades on ka teisi B-vitamiine, nagu näiteks B3 ja B2. Need B-vitamiinid on olulised närvisüsteemi toimimisel ning ühtlasi hoolitsevad ka naha ja silmade tervise eest.
Väiksemates kogustes sisaldab paprika veel kaaliumi, K-vitamiini, mangaani, B1- vitamiini, fosforit ja magneesiumi. 
Lisaks sellele on paprika vähese kalorsusega ning sisaldab palju kiudaineid, mis soodustavad seedimist.

Sibul:
Sibulas peituvad väävelorgaanilistel ühenditel on verele hüübimisvastane toime. See aitab ennetada vereliistakute kokkukleepumist. Lisaks aitab vähendada veres kolesterooli ja triglütseriidide taset ning parandada punastevereliblede rakumembraanifunktsiooni. Üldises plaanis tasub süüa sibulat, et ennetada südameinfarkti.
Sibula söömine võib muuta luud tihedamaks. Seetõttu on see eriti kasulik menopausiealistele naistele ja neile, kes on hädas luude hõrenemisega. Lisaks on tõendeid, et vanematel naistel, kes söövad igapäevaselt sibulat, väheneb puusaluumurru risk.
Lisaks kõigele on veel hea teada, et sibulal on ka põletikuvastane toime. Sibula söömine pärsib makrofaagide aktiivsust ja selles vahvas viljas peituvad antioksüdandid pakuvad põletikuvastast kaitset.
On teada, et sibul pakub kaitset mitme vähitüübi eest isegi siis, kui seda süüa mõõdukalt, mitte ülearu palju. Näiteks vähendab sibula söömine pärasoole-, kõri- ja munasarjavähi tekkeriski.
Sibul aitab ka hoida veresuhkrutaset tasakaalus ja ennetada bakteriaalseidnakkusi.

Peedilehed:
Peedi lehed sisaldavad rohkelt kiudaineid, kaltsiumit, rauda ning A- ja K-vitamiine.

Punane riis:
Punases riisis on palju kasulikke kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja kaalulangust, on kasulikud südamele ja veresuhkru tasemele, aitavad ennetada sooltevähki.
Punane riis on rikas mineraalide ja vitamiinide poolest.
Kõrge rauasisalduse tõttu hoiab rakud noorena ning aitab kaasa hapniku lihastesse kandmisele, see omakorda teeb Su tugevaks ja energiliseks.
Kõrge kaltsiumisisaldus ja B2 vitamiini rohkus on hea küüntele, hammastele, juustele, luudele ja nägemisele.
Selles on rohkelt B1 vitamiini, mistõttu tugevdab see närvisüsteemi, on kasulik stressirohkel perioodil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar