neljapäev, 21. juuli 2016

TOMATI-PAPRIKA PÜREESUPP


Kuna mulle väga meeldib süüa teha, erinevaid asju katsetada ja ühtlasi proovin alati ka valmiva toidu tervislikkusele mõelda, siis otsustasin lõpuks teha lehe, kus ka teistega oma tegemisi jagada.
Iga toidu lõpus on ka infot koostisosade kohta.

Esimesena otsustasin kirjeldada paar päeva tagasi tehtud püreesuppi.



Vaja läheb:

8 keskmist tomatit
1,5 suurt punast paprikat
1 suur sibul
2 küünt küüslauku
50g punaseid läätsi
1 tl mett
soola, tšillit 
peterselli või basiilikut
kõrvitsaseemneid
praetud räimefileed (võib teha ka krevettidega)

Valmistamine:
Lõika tomatid, paprika ja sibul tükkideks, lisa oliivõli ning küpseta 200 kraadises ahjus umbes 15-20 minutit. Keeda läätsed ja lisa purustatud küüslauk.
Püreesta kõik koostisosad blenderis või saumikseriga, lisa mesi ning maitse järgi soola ja tšillit
Vett lisa supile enda maitse järgi - olenevalt sellest, kas soovid vedelamat või paksemat suppi..

Serveerimisel lisa maitserohelist, eriti hästi sobivad petersell ja basiilik.
Tõsta peale kergelt praetud räimefileed.
Mina kasutasin lisaks veel ka kõrvitsaseemneid.
Ja ongi tervislik, maitsev ning ilus supp valmis :)

Koostisosade kasulikkus

Tomat: 
Tomat sisaldab palju kasulikke vitamiine: A, C, K, E ja folaati. Mikroelementidest sisaldab märkimisväärselt vaske, rauda, joodi, fluori, tsinki ja kaaliumi, magneesiumi ning fosforiühendeid.
Tomatis sisalduv lükopeen on tõhus antioksüdant, mis aitab organismil neutraliseerida kahjulikke vabu radikaale ning ennetada südame-veresoonkonna haiguste tekkimist. Regulaarne tomati söömine aitab ennetada insulti, diabeeti, osteoporoosi ning alandab vererõhku. Tomat aitab taastada tervislikku kolesteroolitaset ning suurendab meeste viljakust.
Tomatis sisalduvad vitamiinid ja lükopeen on ka nahale kasulikud. Beetakaroteen ja lükopeen kaitsevad nahka UV-kiirguse eest.
Tomatite väärtus suureneb kui neid kuumutada ja tarbida koos oliivõliga (lükopeen on rasvlahustuv ning seetõttu omandab meie keha seda õliga koos süües paremini).

Paprika:
Tomatiga sarnaselt sisaldab ka paprika palju lükopeeni, beetakaroteeni ning C-vitamiini (30 grammist paprikast piisab, et saada kätte C-vitamiini päevanorm).
Lisaks sisaldavad paprikad A-vitamiini, mis on vajalik meie silmadele, nahale ja tervele immuunsussüsteemile.
Paprika sisaldab ka folaate, mis on meie kehale olulised B-vitamiinid. Eriti tähtsad on need B-vitamiinid rasedatele ja rinnaga toitvatele emadele, samuti neile, kes planeerivad rasedust.
Viljades on ka teisi B-vitamiine, nagu näiteks B3 ja B2. Need B-vitamiinid on olulised närvisüsteemi toimimisel ning ühtlasi hoolitsevad ka naha ja silmade tervise eest.
Väiksemates kogustes sisaldab paprika veel kaaliumi, K-vitamiini, mangaani, B1- vitamiini, fosforit ja magneesiumi. 
Lisaks sellele on paprika vähese kalorsusega ning sisaldab palju kiudaineid, mis soodustavad seedimist.

Punased läätsed:
Läätsed on hea valguallikas, sisaldades 100 grammi kohta 9,0 g valku ja 20 g süsivesikuid. Läätsedsisaldavad ka foolhapet ja annavad rohkesti kiudaineid. Läätsedest saab ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti magneesiumi, tsinki, tiamiini, vaske, niatsiini, B6-vitamiini ja pantoteenhapet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar