reede, 22. juuli 2016

BROKOLI-PORRU PÜREESUPP



Vaja läheb:

1 suurem porru
2 brokolit (sobib ka 2 külmutatud pakki)
1 supilusikas toorjuustu
4-5 lehte peterselli
1 tl Santa Maria jahimehe ürdisegu
1 tl Spirulina pulbrit (värvi jaoks)
Maitsestamiseks soola, pipart
Supi peale panekuks praetud peekonit, sibularõngaid või paprika viile.

Valmistamine:

Lõika porru ja brokkoli tükkideks ning küpseta vähese õliga 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
Püreesta küpsetatud porru ja brokkoli koos peterselliga blenderis või saumikseriga, seejärel kuumuta ja lisa toorjuust ning maitseained.
Vett lisa supile enda maitse järgi - olenevalt sellest, kas soovid vedelamat või paksemat suppi.
Supp ongi valmis - ilusama tulemuse ja parema maitse saamiseks kaunista pruunistatud peekoni ja sibula või paprika lõikudega.

Koostisosade kasulikkus

Porru: Porru on organismist vett väljutava toimega ning seda on soovitatav tarbida veepeetuse vältimiseks.
Väga väikse kalorsuse ja rasvasisaldusega.
Sisaldab alliumiühendeid, mis vähendavad trombide tekkeriski veres ning omavad mõningast kasvajatevastast toimet. Porrulaugus sisalduvad flavonoidid vähendavad märgataval määral munasarjavähi riski. 

Brokoli: Brokoli sisaldab palju vitamiine ja mineraale, kuid kõige silmapaistvamaks võib pidada selle köögivilja C-vitamiini sisaldust. Näiteks 100 grammis brokolis on tervelt 89,2mg C-vitamiini.  100 grammis brokolis on Sinu päevane C-vitamiini kogus! Peale selle sisaldab brokoli ka D-vitamiini, kaltsiumi ja K-vitamiini, mis on kasulik tervetele luudele. 
Brokoli on vähese kiudainesisaldusega ja seetõttu sobib eriti hästi näiteks mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele. Samuti sobib ideaalselt menüüsse, kui on soov kaalust alla võtta, sest brokoli hoiab kõhu pikalt täis, sisaldab vähe kaloreid ja hulganisti kasulikke aineid meie kehale. Lisaks sellele omab brokoli vähivastast toimet.

Petersell: Petersell sisaldab suurel hulgal K-vitamiini, samuti C- ja A-vitamiini. Madalat K-vitamiini taset on seostatud suurenenud luumurdude riskiga. Samas vaid viis petersellivart katab päevase K-vitamiini vajaduse. See vitamiin parandab oluliselt kaltsiumi imendumist ja samal ajal vähendab selle organismist väljutamist uriini kaudu.
Regulaarne peterselli söömine aitab vererõhku stabiilsena hoida ning on kasulik nii kõrge kui ka madala vererõhu puhul.
Petersell mõjub hästi neerudele, aidates kehast vedelikku väljutada.
Petersell vähendab liigesevalu ning kaitseb rinnavähi eest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar