neljapäev, 21. juuli 2016

MUSTIKA SMUUTI


Vaja läheb:
1/2 klaasi mustikaid
1 küpse banaan
1 spl kreeka jogurtit
1 spl mett
6 lehte piparmünti
1/2 klaasi vett
2-3 jääkuubikut (kui kasutate külmutatud marju, siis pole vaja jääd lisada)

Valmistamine:
Blenderda kõik koostisosad ühtlaseks joogiks ja serveeri. Võid kasutada ka saumikserit.

Koostisosade kasulikkus

Mustikad:
Mustikate söömine võib pakkuda kaitset kõrge vererõhu vastu.
Mustikad sisaldavad suurel hulgal valke, süsivesikuid, kiudaineid, orgaanilisi happeid, mikroelemente (kaalium, naatrium, kaltsium, magneesium, fosfor, raud, vask, mangaan, koobalt, nikkel), B grupi vitamiine, PP ja C vitamiini ning mõningal määral ka P vitamiini ja pantoteenhapet.
Mustikad sisaldavad kuni 18% parkaineid, mis aitavad vabaneda mitmetest seedehäiretest, sealhulgas lihtsast, kuid äärmiselt ebamugavast kõhulahtisusest. 
Tihti kasutatakse mustikat suu- ja igemepõletiku puhul rahustava ja antiseptilise vahendina.
Mustikas seob inimorganismis vabu radikaale, takistades seeläbi vananemisprotsesse ning mitmete haiguste teket ja arengut.
Mustikas on väga kasulik kehvveresuse, neerukivide, podagra, reuma ja mitmesuguste nahahaiguste puhul.
Mitmesuguste nägemishäirete ravis toob mustikamahla kasutamine olulist kergendust. Mustikad leevendavad silmade väsimust, aitavad silmadel paremini kohaneda erinevate valgustingimustega, väldivad kanapimeduse tekkimist ning toovad leevendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all.
Kuna mustikates on vähe kaloreid ja rasvu ning palju kiudaineid ja vitamiine, sobib mustikas hästi ka dieettoiduks. 
Mustikate söömine aitab mälu korras hoida ning ennetada Alzheimeri tõppe haigestumist. Lisaks mälu parandamisele on mustikatest kasu ka tasakaalu- ja koordinatsioonihäirete korral.

Banaan:
Banaanid on väga kaaliumirikkad ja sisaldavad vähe soola, tänu sellele aitavad need langetada vererõhku ning kaitsta südamehaiguste ja insuldi eest.
Kuna banaan sisaldab pektiini, aitab see kaasa paremale seedimisele ja viib kehast välja raskemetalliühendeid ja teisi mürke.
Banaanid sisaldavad looduslikult probiootikume, mis stimuleerivad kehas heade bakterite kasvu, soodustades soolestiku paremat toimimist ja seedimist.
Banaan töötab ka loodusliku antatsiidina ehk maohapet neutraliseeriva abivahendina, aidates leevendada kõrvetisi, maohappe tagasivoolu, maohaavandeid ja teisi seedehäireid.
Lisades banaani oma igapäevamenüüsse, aitad ennetada neeruvähi teket, kaitsed silmi kollatähni ealise taandarengu vastu ja aitad hoida luud tugevate ja tervetena, sest banaan aitab kaltsiumil kehas imenduda.
Banaanid sisaldavad palju antioksüdante, mis pakuvad kaitset vabade radikaalide ja krooniliste haiguste eest.
Banaanis on suur kogus B-vitamiine, kaaliumi ja magneesiumi.
Banaanidel on suurepärane ergutav mõju meie tähelepanuvõimele, mistõttu on soovitatav banaan eksamile kaasa võtta. Samuti sobib see heaks turgutuseks koolis või tööl.
Tänu sellele, et banaan sisaldab suures koguses B6 vitamiini, aitab see kaasa kaalulangetusele, tugevdab närvisüsteemi, aitab ennetada 2. tüübi diabeedi tekkimist ning toota valgeid vereliblesid.
Banaan aitab veresuhkurt kontrolli all hoida ning leevendab hommikust iiveldust raseduse ajal.
Banaanid aitavad ka pohmelli leevendada, sest sisaldavad palju kaaliumit ja on kõhule kerged, samal ajal taastavad need kehale vajalikke elektrolüüte.

Mesi:
Mee tarbimine tugevdab südamelihast ning alandab vererõhku. Mesi rahustab ka närve. 
Mesi neutraliseerib ka mao  ülihappelisust, kuna mõjub rahustavalt limaskestale ning on abiks isegi maohaavandite puhul.
Mesi hoiab ära mikroobide ja seente paljunemise, seetõttu veel enne antibiootikumide ilmumist kasutati seda põletike korral ning kaitseks mikroobide eest. Meel on antibakteriaalne toime, mis aitab parandada haavu, põletusi ja paistetust ning hävitada kahjulikke baktereid.
Mesi teeb head silmadele ja hammastele ning suudab kanda ravimtaimedes leiduva väe kudedesse. Mesi kahekordistab sinna lisatud ainete toimet, olgu need siis ravimtaimed, marjad, puuviljad vms.
Mett võiks kasutada ka näo- ja kehamaskina - need aitavad ennetada kortsude teket, puhastavad, niisutavad ja noorendavad nahka.

Piparmünt:
Piparmünti kasutatakse seedehäirete ravimiseks, see mõjub krampe leevendavalt, desinfitseerivalt, seedimistegevust soodustavalt.
See aitab neuroosi, unetuse, liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünt kasulik peavalu ja iivelduse korral.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar